Czas świątecznych przygotowań.Pierwszy krok mam za sobą: ołówek i kartka papieru. Spisałam sobie najważniejsze potrawy, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Przepisami chcę się podzielić z wami, może będzie to inspiracją do stworzenia własnej kompozycji wigilijnego stołu. Serdecznie zapraszam:)
W upalne dni lekkie, warzywne dania wygrywają z mięsnymi potrawami - na dzisiejszy obiad przygotowałam ratatouille , a wzorowałam się na wskazówkach podanych przez Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich Obcasach". Taki obiad bardzo nam smakował , chociaż mój mężczyzna stwierdził , że warzywa byłyby jeszcze lepsze , gdyby dodać do nich trochę kiełbaski :-)
Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.
Proste i pyszne danie! Ugotowana fasolka połączona z frytkami z młodych ziemniaków i podsmażone razem na oliwie z czosnkiem i cebulą...plus surowe pomidorki.
Proste letnie danie z patelni z delikatnych kurek, podsmażonych na rumiano ziemniaków, z boczkiem, sporą ilością cebulki i podane z sosem czosnkowym. Przepyszne!
Klasyk francuski, wołowina po burgundzku - potrawa tak dobra jak wino do niej użyte. Tradycyjnie przygotowywane z czerwonym burgundem ale wszelkie Pinot Noir, Beaujolais czy Côtes du Rhône również dadzą radę.
To nie jest przepis na klasyczną kapustę zasmażaną. To moja zimowa wersja czyli kapusta zasmażana z porem i imbirem. Kapusta już przed wiekami była jednym z cenniejszych i nielicznych warzyw, które stanowiło źródło witamin i minerałów zimową porą.
Wieprzowy gulasz w sosie rabarbarowo-jabłkowym, to istna eksplozja wykluczających się smaków. Kwaskowy rabarbar, słodkie jabłko, intensywny, pikantny zapach i posmak cynamonu, cudownie komponowały się razem z delikatnymi kawałkami mięsa wieprzowego.
Adżapsandali to typowa gruzińska potrawa z duszonych warzyw. Jej wersji jest sporo, ale podstawę zawsze stanowią bakłażany. Jest to więc potrawa zdecydowanie dla osób lubiących to warzywo.
Wraz z jesiennym chłodem, nastał dla mnie czas i przyszła ochota na dania jednogarnkowe. F a s o l k a po bretońsku ... czyż może być bardziej banalnie?... :) W takiej mniej więcej postaci zrobiłam ją po raz pierwszy w zeszłym roku - p o s m a k o w a ł o. Teraz, chodziło za mną od dłuższego czasu, czekałam na chłodniejsze dni, żeby to treściwe, rozgrzewające danie smakowało naprawdę dobrze.
Kurczak i pieczarki. Prosta i klasyczna potrawka podrasowana winem, z subtelną nutą rozmarynu. (...) Potrawa wyszła bardzo smaczna i sycąca, w sam raz na jesienny obiad.