Kurki z patelni z ziemniakami
Proste letnie danie z patelni z delikatnych kurek, podsmażonych na rumiano ziemniaków, z boczkiem, sporą ilością cebulki i podane z sosem czosnkowym. Przepyszne!
/źródło: "Moje gotowanie" numer z sierpnia 2010 roku/
Kurki z patelni z ziemniakami
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 10 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1/2 kg kurek
- ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- szczypior
- 300 ml śmietany*
Ziemniaki ugotować i pokroić. Boczek pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać i posiekać (czosnek można przecisnąć przez praskę). Kurki oczyścić, opłukać. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić boczek, usmażyć, zdjąć z patelni. Kurki wrzucić na ten sam tłuszcz, przesmażyć, zdjąć z patelni. Resztę oleju wlać na patelnię, wrzucić ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę, boczek i grzyby. Smażyć, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Danie podawać posypane posiekanym szczypiorem i z sosem czosnkowym w sosjerce.
Na sos wystarczy połączyć śmietanę z czosnkiem i drobno pokrojonym szczypiorem. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
*Aby sos nieco lżejszy, śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub przynajmniej przyrządzić go w proporcjach pół na pół.
Smacznego!