Kurki z patelni z ziemniakami

Kurki z patelni z  ziemniakami

Proste letnie danie z patelni z delikatnych kurek, podsmażonych na rumiano ziemniaków, z boczkiem, sporą ilością cebulki i podane z sosem czosnkowym. Przepyszne!

Zdjęcie - Kurki z patelni z  ziemniakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Moje gotowanie" numer z sierpnia 2010 roku/

Kurki z patelni z ziemniakami

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1/2 kg kurek
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • 300 ml śmietany*

 

Ziemniaki ugotować i pokroić. Boczek pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać i posiekać (czosnek można przecisnąć przez praskę). Kurki oczyścić, opłukać. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić boczek, usmażyć, zdjąć z patelni. Kurki wrzucić na ten sam tłuszcz, przesmażyć, zdjąć z patelni. Resztę oleju wlać na patelnię, wrzucić ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę, boczek i grzyby. Smażyć,  mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Danie podawać posypane posiekanym szczypiorem i z sosem czosnkowym w sosjerce.

Na sos wystarczy połączyć śmietanę z czosnkiem i drobno pokrojonym szczypiorem. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

*Aby sos nieco lżejszy, śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub przynajmniej przyrządzić go w proporcjach pół na pół.

 Zdjęcie - Kurki z patelni z  ziemniakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów