Wieprzowina w sosie rabarbarowo-jabłkowym
Idąc za sezonowym ciosem, kolejny raz w mojej kuchni pojawił się ubóstwiany przeze mnie rabarbar.
Tym razem nie był dodatkiem do słodkiego wypieku, a uwieńczył swoim smakiem wytrawne danie.
Wieprzowy gulasz w sosie rabarbarowo-jabłkowym, to istna eksplozja wykluczających się smaków.
Kwaskowy rabarbar, słodkie jabłko, intensywny, pikantny zapach i posmak cynamonu, cudownie komponowały się razem z delikatnymi kawałkami mięsa wieprzowego.
Kto lubi takie smaki z pewnością będzie zadowolony:)
Inspiracja z Kij i Marchewka.
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
- 250g rabarbaru
- 2 jabłka
- 1l rosołu mięsno warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz, papryka czerwona, cukier
- 4 suszone owoce jałowca
- olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, roztartym czosnkiem.
Cebulę posiekać, dodać do mięsa.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso.
Zalać rosołem.
Dodać owoce jałowca i cynamon.
Dusić do miękkości (ok. 1 godziny).
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Jabłka obrać, pokroić w plastry/kostkę.
Na ok. 15 minut przed wyłączeniem gulaszu do mięsa wrzucić rabarbar i jabłka.
Dusić razem do miękkości mięsa.
Jeżeli jest taka potrzeba dosłodzić gulasz.
Podawać np. z kaszą lub ryżem.