Ekspresowa pasta do chleba. Idealna na I fazę Metody Montignac na posiłek węglowodanowy. Jeśli nie zwracasz uwagi na podział węgli i tłuszczy możesz użyć tuńczyka w oleju. Pasta idealnie komponuje się z dodatkiem dobrego kiszonego ogórka i czerwonej cebuli.
Ostatnio na targu kusiła mnie młoda marchewka, kupiłam i zastanawiałam się co z nią zrobić ( szkoda jej na surówkę ) . Jakiś czas temu na jakimś blogu widziałam taką marchewkę pieczoną .. i tak też postąpiłam z moją. I wchodzi na stałe do naszego wiosenno – letniego menu.
Papryka faszerowana quinoa (komosą ryżową) i szpinakiem to niezwykle zdrowe, smaczne i wartościowe danie. Danie bogate jest w potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan,foliany witaminy: A, E, C, niacynę oraz witaminy z grupy B.
Odżywcza, aromatyczna i przepyszna zupa grzybowa z kaszą gryczaną i ciecierzycą. Zupa jest syta i może stanowić samodzielny posiłek. Bogata w białko roślinne, skarbnica składników mineralnych i witamin. Idealna na okres jesienno - zimowy. Bezglutenowa i wegańska.
Placki nie zawierają cukru, nie są smażone na tłuszczu, a mąkę pszenną w przepisie można zastąpić mąką żytnią… Nigdy bym nie pomyślała, że takie zdrowe jedzenie może być tak smaczne
Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku !
Bułeczki zwróciły moją uwagę właśnie dodatkiem marchewki. Mają też w składzie płatki owsiane, a część mąki białej można zastąpić pełnoziarnistą - wtedy w ogóle będą zdrowe. Kminek to mój dodatek, bo jakoś tak mi do marchewki podpasował... Efekt - mniam! Wilgotne, mięciutkie, idealne z plasterkiem szynki. W dodatku banalnie proste w przygotowaniu - polecam na sobotnie śniadanie.
Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze – smak tworzymy sami, dobierając ulubione przyprawy.
Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu.
Każdy wie, że płatki owsiane mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i warto regularnie po nie sięgać. Dzisiaj przygotowałam śniadanie w postaci kremu z płatków owsianych z dodatkiem owoców. Ja dodałam banana i starte jabłko, ale ten krem wspaniale smakuje również z mocno dojrzałym mango. Maluchom można dodać do kremu pokruszone biszkopty:))