Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i ciecierzycą
Odżywcza, aromatyczna i przepyszna zupa grzybowa z kaszą gryczaną i ciecierzycą. Zupa jest syta i może stanowić samodzielny posiłek. Bogata w białko roślinne, skarbnica składników mineralnych i witamin. Idealna na okres jesienno - zimowy. Bezglutenowa i wegańska. Polecam Wam gorąco.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej cebuli
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
5-6 suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
100 g kaszy gryczanej np. Kupiec
200 g ciecierzycy z puszki
liść laurowy
3 szklanki wody
sól, pieprz
Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na godzinę. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody i posiekaj - wodę pozostaw.
Oliwę wlej do garnka i podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij. Dodaj czosnek, pieczarki i podsmaż. Dodaj suszone grzyby i smaż 3-4 minuty. Dodaj kaszę gryczaną, liść laurowy wymieszaj i wlej wodę po suszonych grzybach oraz 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 15-20 minut (kasza i grzyby muszą być miękkie). Dodaj ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 234 kcal
białko: 10 g (wyłącznie roślinne)
węglowodany: 32 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg