Omlet Kaiserschmarren

Omlet Kaiserschmarren
Zdjęcie - Omlet Kaiserschmarren - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma się co rozpisywać, omlet jest rewelacyjny!Na stałe wszedł do mojego śniadaniowego menu.


Składniki:
(omletem zachwyciłam się na blogu Makaron i rodzynka; przepis pochodzi z blogu Strawberries from Poland)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżka cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/4 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 2 łyżki rodzynek [nie dodałam]
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier puder/powidła do podania
Rodzynki sparzyć [u mnie brak], jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko zmiksować z mąką i mlekiem, białko ubić z cukrem w oddzielnym naczyniu.Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dorzucić jabłko i rodzynki. Rozgrzać niedużą patelnię i wrzucić na nią 1/2 łyżeczki masła. Na roztopiony tłuszcz wlać masę. Gdy spód się zetnie przewrócić omlet (zsunąć na talerz, po czym wrzucić na patelnię drugą stroną), dając pod spód resztę masła.Gdy omlet będzie złocisty, pokroić go drewnianą szpatułką na drobniejsze części, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.



Kategorie przepisów