Tort wspaniały w smaku, klasyczny, elegancki i efektowny. Choć należy do tych cięzkich tortów, których nie da się pochłonąć w większych ilościach i do dość pracochłonnych wypieków, z całą pewnością warto go zrobić.
Rewelacyjne w każdym calu. Zrobiłam je na minione święta, nie obiecywałam sobie po nich dużo, ale ich smak totalnie mnie zaskoczył. Masło orzechowe, kokos i mleko w proszku. Trochę przypominają w smaku jedne z moich ulubionych cukierków. Bardzo, bardzo polecam.
Tym razem skusiłam się na serniczki pieczone w pojedynczych naczyniach, np. w słoiczkach. Wyglądają naprawdę uroczo, są przy tym niesamowicie delikatne, przypominają w smaku wręcz sernikowy mus. Musicie spróbować!
. Połączenie banana z kakaową masą jak dla mnie smakuje idealnie. Rolada nie wymaga specjalnych umiejętności, a ponadto nie trzeba jej piec, co dla wielu z Was jest niewątpliwą zaletą. Polecam na szare dni.
To przepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....
A tu moi Kochani, moje najnowsze odkrycie. S e r n i k taki, na zimno. Bez p i e c z e n i a. I tak prosty, że nie może się nie udać, u d a w a l n o ś ć w tym wypadku musi wynosić 100%! =) Idealny na lato. Kiedy myśl o włączeniu piekarnika napawa zgrozą. Leciutki i puszysty.
Zostało mi 3/4 puszki mleka kokosowego, zostały mi okruchy z baby czekoladowej i pół puszki masy krówkowej - pierwsze pół po cichu zjadł Iskierka ;) Chciałam wykorzystać nową formę do babki i w pierwszej kolejności chciałam coś upiec, ale stwierdziłam, że szkoda mi dnia na siedzenie w kuchni, więc zakręciłam szybciutko co potrzeba i powstał sernik - delikatny - słodko-kwaśny - idealny!
Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!
Lubicie serniki? Ja bardzo, choć jak byłam mała to nie lubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek.
Zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch fenomenalna pianka z karmelem, mascarpone i kremówką. Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)
Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:) To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki. Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym". Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny, został okrzyknięty przez Emka, mianem tortu z najwyższej półki. Zostaje mi tylko potwierdzić, to stwierdzenie - tort, to ideał! Jednak prostota i klasyka smakuje najbardziej:)
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny sernik na zimno , który swoim smakiem przypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito. Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny!