Serniczki … w słoiku
Zamiast piec klasyczny, duży sernik, zwykle wybieram wersje mini tego deseru. Z jednego prostego powodu- robi się je po prostu szybciej!
Tym razem skusiłam się na serniczki pieczone w pojedynczych naczyniach, np. w słoiczkach. Wyglądają naprawdę uroczo, są przy tym niesamowicie delikatne, przypominają w smaku wręcz sernikowy mus. Musicie spróbować!
Proporcje na ok. 6 porcji.
Serniczki … w słoiku Składniki- twaróg mielony "sernikowy" - 250 g
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- aromat waniliowy - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- owoce - do podania
Ser zmiksuj z cukrem, kolejno wbijaj jajka. Dodaj sól i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę, dokładnie zmiksuj.
Masę przełóż do słoiczków, do 3/4 ich wysokości.
Słoiczki wstaw do większej foremki. Wlej do niej wrzącą wodę, aby sięgała 1/2 wysokości masy serowej. Całość przykryj folią aluminiową. Zrób w niej kilka dziurek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 25 minut.
Ostudź przed podaniem. Podawaj z owocami.