Blok czekoladowy
To przepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....
Składniki: 200g masła, 250g mleka w proszku, 1 szklanka cukru, 4 łyżki kakao, 1/2 szklanki mleka, 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g), garść rodzynek, 3 pokrojone suszone morele, garść orzechów laskowych, garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.