Przyznam, że o tym, iż sama mogę zrobić majonez, przypomina mi się zazwyczaj wtedy, kiedy zabraknie mi tego "sklepowego", lub przy okazji świąt, czy rodzinnych uroczystości. Ostatnio jednak złamałam tę zasadę i zrobiłam go celowo, do domowej sałatki jarzynowej.
W wielu przepisach pojawia się bulion warzywny lub mięsny. Ciężko jest wyczarować bulion ot tak, w ciągu 30 minut kiedy gotujemy potrawę, która wymaga np. jednej szklanki takiego bulionu. W takiej sytuacji najlepiej jest przygotować go wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć, czyli po prostu zamrozić.
Zacznę od najważniejszego - zrobić sushi w domu to rzecz mega prosta! Gotujemy ryż i zaprawiamy octem ryżowym, siekamy i kroimy ulubione dodatki, a na koniec bawimy się w zwijanie rzeczonego ryżu i dodatków w nori - specjalnych płatach z alg morskich czy wodorostów. Tyle z grubsza :)
Rosół jest bardzo prosty do sporządzenia, ale jest też bardzo pyszny; jego drobiowy smak jest podkreślony wołową ligawą, która ma delikatny i lekko słodkawy smak.
Pamiętam jak przed każdą większa imprezą Mama kręciła majonez w domu. Z jaj od swoich kurek, które biegały sobie gdzie chciały, skubały trawkę, kwiatki i inne smakołyki, spały w czystym i zadbanym kurniku a znosiły jajka... gdzie popadło ;)
Czym byłoby mięsiwo bez sosów? Są wisienką na torcie ujmując sprawę kulinarnie. Jeśli macie ochotę na domowe sosy do mięs ten wpis jest właśnie dla was. Własnoręcznie przygotowane sosy na pewno zostaną docenione przez domowników, a są świetną propozycją na święta czy uroczyste obiady i kolacje.
Przygotowujemy sobie 6 miseczek, najlepiej z płaskim dnem, żeby nam nic nie uciekało ;) Ser żółty ścieramy na grubej tarce, zasypujemy nim dno miseczek. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, układamy po 2 ćwiartki na porcję...