Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów.
Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu.
Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta z miąższu bakłażana i sezamu. Podaje się ją z plackami pita lub khubz. W Egipcie serwuje się ją również jako danie główne z owocami granatu.
Nigdy, ale to przenigdy nie jadłam lepszego koncentratu pomidorowego!!! Wiem, że ładnie to nie brzmi, kiedy tak się przechwalam, ale musicie uwierzyć mi na słowo - a potem kupić najlepszych pomidorów lima ile się da i go zrobić, a już nigdy, powiadam NIGDY! nie kupicie w sklepie koncentratu pomidorowego!!!
Domowe mleko migdałowe - napój mało u nas znany, a szkoda, bo jest pyszne i niezwykle wartościowe pod względem zdrowotnym. Warto włączyć je do codziennej diety ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysokiej zawartości wapnia oraz wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni przed wpływem wolnych rodników.
Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.
Czy uwierzycie, że jeszcze nigdy nie robiłam przecieru pomidorowego ?! To był mój pierwszy raz :) Nie mam pojęcia, dlaczego dopiero teraz - tym bardziej, że bardzo dużo go używam w kuchni, najczęściej do sosu pomidorowego albo do zupy.
Ketchup, który nie ma sobie równych. W naszym domu jest wprost rozchwytywany. Jeśli macie w planach przygotowanie tego przetworu, spieszcie się. To ostatni moment tanich i przepysznych pomidorów
Biorąc pod uwagę nasze spożycie pomidorów w puszkach, to mam wrażenie, iż inwestycja w 20 kg limy była dobrym posunięciem. Pierwszy raz pasteryzowałam przetwory w piekarniku. Mam nadzieję, że się utrzymają.
Lubicie aromatyczne oliwy z ziołami ja bardzo dlatego dziś przedstawiam wam moją oliwę smakową jedną z wielu które mam na półkach w mojej kuchni... i zachęcam was abyście robili je w swoich damach. Wzbogacą smak waszych potraw...
Ja od samego początku unikałam vegety na rzecz naturalnych przypraw, jednak muszę przyznać jedną rzecz: bez vegety nie udawało mi się uzyskać smaku rosołu, który robi moja mama . A ponieważ nie chciałam vegety kupować, zrobiłam ją sama. Poszperałam po różnych stronach, przeglądając przepisy i wrzuciłam do blendera odpowiednie składniki. Domowa vegeta spisała się znakomicie i to bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku.
Mój pierwszy udany rosół, z którego jestem absolutnie dumna i zadowolona :) (...) jest przepyszny! W dodatku pierwszy raz robiłam go na kaczce (co dla mnie jest nowością, bo w mojej rodzinie zawsze robiło się rosół na kurczaku i wołowinie).
Po mleku kokosowym i migdałowym przyszła pora na przepis na domowe mleko orzechowe - jedno z najlepszych mlek roślinnych jakie piłam. Intensywnie orzechowe, aromatyczne - idealne do kawy, deserów, śniadaniowych owsianek czy po prostu bezpośrednio do picia. Przepyszne!
Chinkali najczęściej podawane są z mięsem (przeważnie z wołowiną lub jagnięciną, choć stosuje się też baraninę i wieprzowinę). Do farszu zawsze dodaje się świeżą kolendrę, która nadaje mięsu charakterystyczny smak. Mięso zawijane w ciasto jest surowe i gotuje się w trakcie gotowania pierogów, wydzielając pyszny rosół.