Domowe sosy do mięs: majonez, chrzan, pikantny sos cebulowy
Czym byłoby mięsiwo bez sosów? Są wisienką na torcie ujmując sprawę kulinarnie. Jeśli macie ochotę na domowe sosy do mięs ten wpis jest właśnie dla was. Własnoręcznie przygotowane sosy na pewno zostaną docenione przez domowników, a są świetną propozycją na święta czy uroczyste obiady i kolacje. Oto propozycje domowych sosy do mięs.
Majonez
Składniki:
- żółtka – 2 szt
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 500ml
- musztarda Dijon – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1-2 łyżeczki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do miski wkładamy żółtka, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dodajemy olej po kropli cały czas mieszając.
3. Na koniec dodajemy sok z cytryny – majonez nieco się rozrzedzi.
Chrzan
Składniki:
- korzeń chrzanu – 250gr
- pół jabłka
- śmietana 18% – 1-3 łyżki
- sok z cytryny – 2-3 łyżki
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Korzeń chrzanu oraz obrane jabłko ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Dodajemy śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości, następnie sok z cytryny i cukier do smaku.
Pikantny sos cebulowy
Składniki:
- cebula – 4 szt
- cukier brązowy – 3 łyżki
- ocet – 2 łyżeczki
- woda
- sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na pióra, podsmażamy.
2. Posypujemy cukrem i mieszamy aż cukier się skarmelizuje.
3. Dolewamy wody do wysokości cebuli, dodajemy przyprawy.
4. Wszystko blendujemy i odparowujemy sos w razie potrzeby.
Opis: Przepisy na domowe sosy do mięs: tarty chrzan domowej roboty, domowy majonez oraz pikantny sos cebulowy. Szybkie pomysły na wzbogacenie smaku mięs na Wielkanoc.
Rodzaj: Sos
Zdjęcie:
Data: 18-04-2014
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12
Autor: Dorota Bigo