Zupa wielowarzywna na boczku z makaronem
Zrobiłam niedawno taką prostą i szybką zupę, że aż mnie zaskoczyło, że mogła być taka smaczna. Zupa bez mięsa, tylko na przysmażonym boczku, z mnóstwem warzyw i makaronem. Użyłam mrożonego groszku i marchewki dzięki temu skróciłam czas przygotowania. Zupę można zabielić ale ja, choć lubię zupy ze śmietaną, tym razem wybrałam wersję bardziej zdrową tzn. lżejszą.
Składniki:
- 20 dag wędzonego boczku
- 15 dag makaronu, u mnie łazanki
- 20 dag mrożonego mixu groszek z marchewką
- 2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Boczek podsmażyć w garnku, dodać groszek z marchewką. Zalać warzywa bulionem, zagotować, dodać makaron i gotować ok. 10 min. Makaron powinien być al dente. Zupę doprawić do smaku sola i pieprzem, podawać ze szczypiorkiem lub posiekana natka pietruszki.
Smacznego:)