Cukier różany
Cukier różany jest bardzo prosty w przygotowaniu i pojawia się bardzo często w moich przepisach. Do jego przygotowania polecam płatki dziko rosnącej róży pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub róży dzikiej, o mniej intensywnym kolorze i zapachu ale bardziej rozpowszechnionej na terenie Polski.
Metody przygotowania są dwie. Płatki trzeba pozbawić białych (gorzkawych) końcówek, zmielić w mikserze i wymieszać cukrem. Ja przygotowuje cukier różany susząc płatki, które później przesypuje cukrem. Najczęściej używam go w postaci cukru pudru, w tym celu przed użyciem miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy.
Czas przygotowania: 2 minuty
Składniki:
Metody przygotowania są dwie. Płatki trzeba pozbawić białych (gorzkawych) końcówek, zmielić w mikserze i wymieszać cukrem. Ja przygotowuje cukier różany susząc płatki, które później przesypuje cukrem. Najczęściej używam go w postaci cukru pudru, w tym celu przed użyciem miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy.
Czas przygotowania: 2 minuty
Składniki:
- 2 szklanki cukru (białego lub trzcinowego),
- 1 szklanka suszonych płatków róży.
- Płatki wsypać do słoika, przesypując je cukrem.
- Przechowywać szczelnie zamknięty, przed użyciem zmielić potrzebną porcję w młynku do kawy lub użyć bez mielenia.