Lody bananowe na śmietanie z nerkowców

Zdjęcie - Lody bananowe na śmietanie z nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe - z banana i śmietanki z nerkowców ( przepis tutaj). Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców. Nerkowce ze względu na swój orginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywaja ze wszystkimi innymi orzechami.Te lody sa znakomita okazją, by wprowadzic je do diety.

Zdjęcie - Lody bananowe na śmietanie z nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:

4 średnie banany
250 g śmietany z nerkowców
1 łyżka miodu

Wykonanie:
  • banany pokroić w plasterki, ułożyć pojedyńczo w woreczku foliowym i zamrozić
  • zamrożone plasterki bananów wymieszać ze śmietaną z nerkowców i zblendować, bądź ręcznym blenderem-żyrafą lub najlepiej i najszybciej w blenderze szybkoobrotowym. Zmieloną w blenderze masę można od razu gałkować. Same są bardzo smaczne, a jeszcze lepsze z owocową polewą.
SMACZNEGO !

Uwagi: Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupowac w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.
Uważj na nerkowce, które mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach moga znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, bedące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Zdjęcie - Lody bananowe na śmietanie z nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy