Ryżowy weekend dobiega końcaDzięki niemu nowe 2 potrawy wchodzą na stałe do naszego menu, a kilka kolejnych czeka na testy. Dziś postanowiłam zrobić pilaw z pieczarkami i imbirem jako dodatek do pieczonego kurczęcia.
Dlatego wlasnie teraz postanowilam dac hauskovym knedlikom druga szanse, by zatrzec te niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle, ze to byla dobra decyzja, gdyz po latach moge stwierdzic, ze czeskie knedliki wcale nie sa takie zle. Wszystkim nam bardzo smakowaly :)
Pampuchy, kluski, buchty na parze, kluchy na łachu czy parowańce. Każda nazwa inna, a znaczy to samo. Kluski, a dla mnie bułeczki - parowańce, wspaniałe, pachnące, mięciutkie, pyszne. Najlepsze jeszcze ciepłe maczane w śmietanie i cukrze.
Indie w miseczce.Khitcherie tak zaskakuje połączeniami smaków i różnorodnością, jak Indie właśnie. Słodawo – pikantne. Aromatyczne.Bardzo rozgrzewające.
Zrobiłam dzisiaj kluski na parze. Na słodko, ze śmietaną jagodami znalezionymi w zamrażarce. Wcześniej jadłam kluski tylko raz, w zamierzchłym dzieciństwie, kiedy spędzałam wakacje u babci i cioci.
Przepis zaczerpnęłam z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska” i chociaż pozmieniałam nieco proporcje oraz użyłam świeżych pomidorów, a nie z puszki, to jednak indyjski charakter i smak dania pozostał :)
To ryż po chińsku smażony z jajkiem. Oprócz lub zamiast marchewki można dodawać do niego także brokuły, pieczarki, kurczaka, bok choy i wiele innych składników.
Są bardzo fajne, mięciutkie, a te które odgrzewałam kolejnego dnia wystarczyło położyć na gorącą patelnię i potrzymać 20 sekund z każdej strony i były jak świeżo pieczone.
Po raz pierwszy zdecydowałam się przygotować syrop z kwiatków, które uwielbiam, a o których tak niewiele wiem. Nawet nie przyszło mi do głowy , że są jadalne. Zachwycałam się kształtem, kolorem, zapachem, ale żeby jeść....?
Tortille są miękkie, smaczne i dość elastyczne, kilka gotowych placków trochę się nadłamało przy zwijaniu, ale nie przeszkodziło to w zrobieniu pysznych tacos
Jak szaleć z orzechami to szaleć :) Bardzo byliśmy ciekawi, jak bedą smakowić pampuchy drożdżowe, do składu których dodamy zamiast pełnej porcji mąki także orzechy mielone. Dopełnieniem smaku był sos czekoladowy z czekolady z orzechami:)
Ras el hanout to najpopularniejsza mieszanka przypraw z rejonu Afryki Północnej. Wyjątkowo silnie zakorzeniona jest w kuchni marokańskiej, gdzie dodaje się ją do wielu potraw. W jej skład wchodzi około 20 różnych przypraw.
Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest już ogólnie dostępna, przygotowanie pszennych tortilli nie stanowi problemu. Więc do dzieła!