Pampuchy podwójnie orzechowe

Pampuchy podwójnie orzechowe

Jak szaleć z orzechami to szaleć :)
Bardzo byliśmy ciekawi, jak bedą smakowić pampuchy drożdżowe, do składu których dodamy zamiast pełnej porcji mąki także orzechy mielone.
Dopełnieniem smaku był sos czekoladowy z czekolady z orzechami:)

Po dodaniu sosu, smak orzechów nie był jednak najmocniejszym akcentem smakowym:)
Natomiast pampuchy same bez sosu smakowały przyjemnie orzechowo.
Dzieci były zachwycone.
Zachęcamy do wypróbowania :)

Składniki:
- 20-30 g drożdży świeżych
- ok. 4 garści mąki pszennej
- ok. 100 g orzechów mielonych (laskowych)
- ok.1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki topionego masła
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można dodać nieco więcej)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

Sos czekoladowy
- 1 opakowanie czekolady z orzechami
- 100 ml mleka
-2 łyżki macarpone


Zdjęcie - Pampuchy podwójnie orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pampuchy podwójnie orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Pampuchy podwójnie orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pampuchy podwójnie orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie: Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdze. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce i odczekać ok. 15 min., aż zaczyn ruszy.
Następnie dodać mąkę, orzechy mielone oraz pozostałe mleko.
Wyrobić ciasto (kilka minut).
Odłożyć do miski do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.

Następnie odgazować nieco ciasto (wyrobić je ponownie) formować nie za duże kulki ok. 6-8 cm średnicy.
Przykryć ściereczka i zostawić na kolejne 15 min. Gotować na parze ok. 12-15 minut.

W czasie wyrastania ciasta przygotowac sos: czekoladę wraz z mlekiem podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia czekolady.
Następnie dodać mascarpone i wymieszać. Ciepłym sosem polewać pamuchy.

Smacznego !

Ilośc porcji: 4 (12 sztuk)
Czas wykonania: ok. 2 godzin

Kategorie przepisów