pilaw z pieczarkami i imbirem
Ryżowy weekend dobiega końca
Dzięki niemu nowe 2 potrawy wchodzą na stałe do naszego menu, a kilka kolejnych czeka na testy.
Dziś postanowiłam zrobić pilaw z pieczarkami i imbirem jako dodatek do pieczonego kurczęcia.
Składniki na 6 porcji
300 ml namoczonego ryżu basmanti
3 cm kawałek korzenia świeżego imbiru, pokrojony w plasterki
1 cebula pokrojona drobno
2 przeciśnięte ząbki czosnki
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Oliwa z oliwek
400 ml wody
1 łyżka posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka garam masala
Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w woku, podsmażyć cebulę z czosnkiem, na złoto, dodać pieczarki, smażyć około 3-4 min na małym ogniu, dodać przyprawy, imbir i ryż, smażyć około 1 min mieszając, wlać wodę. Przykryć pokrywką i dusić około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda wyparuje dodać kolendrę i pietruszkę, smażyć około 1 min. Wyłączyć ogień i przykryć. Potrawa powinna dochodzić jeszcze około 1 min. Świetnie pasuje do pieczonego kurczaka.