Egg fried rice
To ryż po chińsku smażony z jajkiem. Oprócz lub zamiast marchewki można dodawać do niego także brokuły, pieczarki, kurczaka, bok choy i wiele innych składników. Może nie jest to jakaś wyszukana potrawa, ale smakuje zaskakująco pysznie! Bardzo polecam:)
Egg fried rice
Składniki:
- 2 szklanki ryżu ugotowanego dzień lub dwa dni wcześniej
- 2 jajka
- 1 marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju
Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę i posiekany czosnek - całość przesuwamy na połowę woka, a na drugą połowę wbijamy jajka i smażymy jak jajecznicę. Gdy jajka się zetną, mieszamy dokładnie z cebulą z dodatkami. Dodajemy również ryż i ponownie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i ostrygowym i jeszcze chwilę smażymy.
Smacznego:)
źródło: Monikucha online z moimi drobnymi modyfikacjami