Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami

Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami
Zdjęcie - Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryż smażony to przebłysk wspomnień z Wietnamu. W takie postaci był bardzo często podawany "na ulicy" i różnych knajpach. Tak mi posmakował, że taki to sposób jego przygotowania wprowadziłam na stałe do własnej kuchni. Ponieważ dodatkowo udzieliło mi się wietnamskie dodawania jajek do wielu potraw, i smażony ryż polecam Wam właśnie z jajkiem. Dodatki do tego rodzaju bazy mogą być przeróżne - kurczak, krewetki, grzyby czy same warzywa. Ze względu na sezon, u mnie szparagi.


Składniki na dwie porcje
  • torebka ryżu
  • mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • jajko
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego i chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypiorek
  • kilka szparagów, upieczonych*

Ryż ugotować wg wytycznych na opakowaniu i odcedzić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę zeszklić, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać jajko, przemieszać parę razy, wsypać ryż, zamieszać, wlać sos sojowy i chilli, pieprz - raz jeszcze wymieszać. Do gotowego ryży wsypać garść szczypiorku i pokrojone, upieczone szparagi.

Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)
Prosto, szybko i smacznie - polecam!
*O pieczeniu szparagach pisałam przy tostach i burgerach.

Zdjęcie - Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów