Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie
Indie w miseczce. Khitcherie tak zaskakuje połączeniami smaków i różnorodnością, jak Indie właśnie. Słodawo – pikantne. Aromatyczne. Bardzo rozgrzewające.
Indyjskie Khitcherie/porcja dla dwóch osób. Źródło – przepis Małgosi z Pieprz czy Wanilia/
½ szkl. ugotowanej ciecierzycy
2-3 łyżki sklarowanego masła /lub oleju roślinnego/
1 mała cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ – 1 łyżeczki świeżej zielonej papryczki chilli – drobno posiekanej
1 łyżka świeżego imbiru drobno utartego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki sproszkowanego kuminu
½ łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
1 laska cynamonu
½ szkl. ryżu basmati / przepłukanego pod bieżącą wodą/
1/3 szkl. rodzynek
1 szkl. gorącej wody
1 łyżka soku z limonki
1/3 szkl. orzechów nerkowca, uprażonych na patelni
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy sklarowane masło, smażymy na nim cebulkę /do zeszklenia/. Dorzucamy czosnek, imbir, papryczkę oraz przyprawy – kurkumę, kumin i garam masalę. Smażyć aż przyprawy zaczną pachnieć /ok 30 sek/.Dodajemy ryż, ciecierzycę, rodzynki i laskę cynamonu i zalewamy całość wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu, gotujemy aż ryż będzie miękki.Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Smacznego!