Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie

Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie


Zdjęcie - Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Indie w miseczce. Khitcherie tak zaskakuje połączeniami smaków i różnorodnością, jak Indie właśnie. Słodawo – pikantne. Aromatyczne. Bardzo rozgrzewające.

Zdjęcie - Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Indyjskie Khitcherie/porcja dla dwóch osób. Źródło – przepis Małgosi z Pieprz czy Wanilia/

½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

2-3 łyżki sklarowanego masła /lub oleju roślinnego/

1 mała cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

½ – 1 łyżeczki świeżej zielonej papryczki chilli – drobno posiekanej

1 łyżka świeżego imbiru drobno utartego

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki sproszkowanego kuminu

½ łyżeczki przyprawy garam masala

1 łyżeczka soli

1 laska cynamonu

½ szkl. ryżu basmati / przepłukanego pod bieżącą wodą/

1/3 szkl. rodzynek

1 szkl. gorącej wody

1 łyżka soku z limonki

1/3 szkl. orzechów nerkowca, uprażonych na patelni



Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy sklarowane masło, smażymy na nim cebulkę /do zeszklenia/. Dorzucamy czosnek, imbir, papryczkę oraz przyprawy – kurkumę, kumin i garam masalę. Smażyć aż przyprawy zaczną pachnieć /ok 30 sek/.Dodajemy ryż, ciecierzycę, rodzynki i laskę cynamonu i zalewamy całość wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu, gotujemy aż ryż będzie miękki.Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Smacznego!


Zdjęcie - Ekspolozja smaków. Indyjskie Khitcherie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów