ach, co to za ambrozja się okazała..! nie, do pieczenia do muffinów średnio się nadaje, z naciskiem nawet na "nie polecam". ale do samodzielnego spożywania, albo w towarzystwie owoców sezonowych (z truskawkami wymiata!), albo jako dodatek do ciastek, biszkoptów, herbatników...? najlepsza rzecz na świecie, z tych czekoladowych..!
Dzisiaj na osłodę dla siebie i dla Was mam coś naprawdę pysznego. Do wczoraj prezentowanej tarty potrzebowałam deseru - równie efektownego, a przy tym prostego i bez kilkugodzinnego czasu chłodzenia.
Burfi to rodzaj słodyczy indyjskich na bazie mleka oraz cukru. Wyróżniamy kilka rodzajów burfi, m.in: besan barfi - z mąki z ciecierzycy, kaaju barfi - z orzechami nerkowca, pista barfi - z pistacjami, badam barfi - z migdałami.
Trufelki z prażonej mąki.... brzmi nieco dziwnie - ale zapewniam - smakują doskonałe! Powiedziałabym nawet, że smakują o wiele lepiej od czekoladowych.
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Zdecydowanie interesujący smak. Połączenie słodkiego z solą może sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Jeżeli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego połączania to zdecyduj się na użycie tylko połowy zalecanej w przepisie ilości soli. Jednak namawiałabym, aby całkowicie z niej nie zrezygnować, ponieważ jest to obłędne połączanie.