Turecka chałwa sezamowo-makowa

Turecka chałwa  sezamowo-makowa
Turecka chałwa sezamowo-makowa coś fajnego i innego:)
składniki
olej 5 łyżek kaszka kukurydziana KUPIEC 1 szklanka
cukier 0.5 szklanki
cynamon KAMIS 2 łyżeczki
owoce goji 3 łyżeczki
mak 3 łyżki
sezam 3 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
migdały 1 łyżka
słonecznik 3 łyżeczki



Najpierw gotujemy syrop. Do garnka wlewamy ok 1 szklankę wody .Dodajemy cukier,cynamon,sezam ,mak ,owoce goji,posiekane migdały .Zagotowujemy .W garnku rozgrzewamy olej wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy . Po chwili wlewamy syrop z bakaliami . Uwaga będzie buzować . Mieszamy i gotujemy tak długo aż kaszka będzie ładnie odchodzić od garnka . Następnie wykładamy na blaszkę lub do pojemnika i studzimy . Zimne kroimy w kosteczkę .



Kategorie przepisów