Banany w cieście po chińsku
Banany w słodkiej, chrupiącej skórce :) Znakomicie smakują z lodami waniliowymi. Choć bez nich też są pyszne.
Przepis z książeczki "Kuchnia chińska" z serii "Z kuchennej półeczki" (powtarzam się, ale innej nie mam :P )
BANANY W CIEŚCIE PO CHIŃSKU
(4 porcje)
4 duże, dojrzałe banany,
trochę soku z cytryny,
50g mąki pszennej,
50g mąki ryżowej,
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki wody,
4 łyżki jasnego brązowego cukru,
olej do smażenia
Banany obrać, pokroić na 3 części każdy, skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza cukrem i dolać tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Cukier wysypać na płaski talerz. Usmażone banany od razu obtaczać w cukrze i podawać.
Przepis z książeczki "Kuchnia chińska" z serii "Z kuchennej półeczki" (powtarzam się, ale innej nie mam :P )
BANANY W CIEŚCIE PO CHIŃSKU
(4 porcje)
4 duże, dojrzałe banany,
trochę soku z cytryny,
50g mąki pszennej,
50g mąki ryżowej,
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki wody,
4 łyżki jasnego brązowego cukru,
olej do smażenia
Banany obrać, pokroić na 3 części każdy, skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza cukrem i dolać tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Cukier wysypać na płaski talerz. Usmażone banany od razu obtaczać w cukrze i podawać.