Trufelki z prażonej mąki

Trufelki z prażonej  mąki

Przeróżne baby, placki, mój ulubiony "dziad" i sernik podolski, pyszne placuszki kożuszkowe i ciastka ze skwarków no i te trufelki, na które nigdy nie zwracałam uwagi. To tylko niektóre doskonałe propozycje z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" wyd.WATRA z 1990r. 

Trufelki z prażonej mąki.... brzmi nieco dziwnie - ale zapewniam - smakują  doskonałe! Powiedziałabym nawet, że smakują o wiele lepiej od czekoladowych. I najlepsze jest to, że być może nigdy bym ich  nie zrobiła, gdyby nie Ala, która jakiś czas temu zaprezentowała je na swoim blogu.

Zdjęcie - Trufelki z prażonej  mąki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Trufelki z prażonej mąki

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Zagotować mleko z cukrem i ostudzić. Mąkę uprażyć na patelni, mieszając drewnianą łyżką. Następnie przesiać ją przez sito. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać mąkę,  mleko z cukrem, kawę i spirytus. Wszystko połączyć. Z masy formować kulki (można masę nieco schłodzić). Każdą obtoczyć w gorzkim kakao, zmielonej kawie lub cukrze pudrze. Gotowe kulki można układać w małe papilotki.

Uwagi J. Czernikowskiego:

!. można zmniejszyć ilość cukru i dodać marmoladę

2.zamiast kawy lub oprócz niej dodać kakao (polecam i kawę i kakao!)

3.dodać siekane orzechy, migdały, itp. 

Zdjęcie - Trufelki z prażonej  mąki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

Kategorie przepisów