Cytrynowe ciastka są jednym ze sztandarowych deserów "Pieśni Lodu i Ognia". Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach i idealnie kwaskowate. Do tego posypane cukrem pudrem jak śniegiem
Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. Według mnie – jest absolutnie boski w smaku.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na ptasie mleczko z dawnych lat. To jedna z pierwszych receptur, jakie zapisałam w swoim notatniku jeszcze w czasach podstawówki. W sumie od wielu lat nie korzystałam z niego, ale swego czasu był prawdziwym hitem. Deser banalnie prosty, a dzieci (i nie tylko) uwielbiają go.
Codziennie zjadamy porcje czerwoniutkich truskawek w rożnej postaci. Dziś zapraszam Was na prosty i bardzo smaczny deser, który szczególnie upodobała sobie Viki
Maliny ze swym lekko kwaśnym smakiem idealnie komponują się ze słodyczą śmietankowo- waniliowej masy. Zapraszam na przepis z moją lekką modyfikacją podania.
Gdy tylko obejrzałam Dziewczyny do wzięcia, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała przygotować krem sułtański. Nie dość, że wygląda świetnie, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Na pewno warto umilić sobie oglądanie tego filmu porcją (lub dwiema ) takiego kremu.
Czekoladowy pudding ugotowany na bazie kaszki manny. Tak zasmakował mojej rodzinie, że robiłam go ponownie wczoraj. W końcu czekoladowy deser to świetne zwieńczenie każdego posiłku!
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.
Kokosowa obsesja wciąż trwa. Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger. Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)
Alergicy mają swoje krówki, to NieAlergikom też się należy. Ale żeby nie było nudno, zrobiłam krówki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Efekt wart postania nad rondelkiem!
Blok czekoladowo-ryżowy, to najszybsza słodka przyjemność, zrobilam ją w 10 min, potem oczywiscie chłodzenie, najlepiej pozostawic blaszkę z masą na cala noc.
Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący w kuchni. Polecam!
Jutro tłusty czwartek, więc zamiast marnej jakości pączków z marketu zafundujmy sobie pyszne domowe pączki, u nas koniecznie na smalcu Pamiętajcie jutro dieta nie obowiązuje Proponujemy Wam bardzo tradycyjną wersję pączków, bo takie są według nas najlepsze