Blok czekoladowo-ryżowy
Powrocilam po niemal trzech tygodniach pobytu w Polsce ,smutny to dla mnie czas,ale jak mowia anglicy " the show must go one",bez wzgledu na to co sie dzieje,zyjemy i musimy isc dalej - tak tez czynie.
Blok czekoladowo-ryzowy ,to najszybsza slodka przyjemnosc ,zrobilam ja w 10 min,potem oczywiscie chlodzenie,najlepiej pozostawic blaszke z masa na cala noc.
Zapraszam!
Blok czekoladowo-ryzowy
.100 gr ryzu prazonego
.250 gr czekolady gorzkiej
.50 gr masla
.2 lyzki miodu
.1 lyzeczka rumu lub aromat rumowy
Wykonanie
Blaszke 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
Do miseczki przekladamy maslo,miod,pokruszona czekolade ,ustawiamy ja na garnku z gotujaca woda.
Mieszamy calosc co calkowitego rozpuszczenia skladnikow,dodajemy rum.
Zdejmujemy miseczke,dodajemy ryz,mieszamy ,laczymy z rozpuszczona czekolada.
Mase wykladamy na blaszke i rownamy powierzchnie.
Blaszke wstawiamy na kilka godzin do lodowki.
Po wyjeciu z lodowki odwracamy zastygla mase na deske ,sciagamy papier i kroimy na kawalki.
Taki blok,to idealny pomysl na rodzinny piknik,lub do popoludniowej kawy-polecam!
Smacznego!