Pączki

Pączki

Pączki. Chyba nie ma osoby, która potrafiłaby się im oprzeć. Jutro tłusty czwartek, więc zamiast marnej jakości pączków z marketu zafundujmy sobie pyszne domowe pączki, u nas koniecznie na smalcu Pamiętajcie jutro dieta nie obowiązuje Proponujemy Wam bardzo tradycyjną wersję pączków,  bo takie są według nas najlepsze

Zdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 30 pączków:

  • 150-200 ml mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania
  • 45 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek jaj, rozmiar L
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 20 ml wódki lub innego alkoholu min, 40%
  • smalec do smażenie 5-6 kostek

Nadzienie:

  • 200 g marmolady o smaku różanym
  • 200 g powideł śliwkowych
  • łyżka masła
  • 40 ml rumu

Drożdże utrzyj z 2 łyżkami cukru,  aż staną się płynne, dodaj je do lekko podgrzanego mleka. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej zagłębienie,w które wlej mleko z drożdżami, delikatnie wymieszaj z niewielką ilością mąki(tak robimy zaczyn), przykryj miskę ściereczką i  i odstaw do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce na 30 min.

Zdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W międzyczasie żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym (aż powstanie puszysta, biała masa) i przełóż do wyrośniętego zaczynu, dodaj szczyptę soli oraz alkohol. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, na końcu dodaj roztopione masło. Ciasto wyrabiaj około 10-15 min. do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki (albo łatwo schodzić z mieszadła robota), posyp je delikatnie mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (mniej więcej 1h) my wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 30° C.

Zdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadzienie: masło rozpuść na patelni, dodaj powidła, marmoladę i rum, smaż, mieszając do momentu, aż zgęstnieje, przełóż do miski do ostygnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je naciśnij, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza, po czym  delikatnie je  rozwałkowuj na grubość 1 palca i wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na środek każdego placuszka nakladaaj łyżeczkę nadzienia, naciagnij ciasto w każdą stronę i sklej je na górze, tak jak sakiewkę, wyrównaj, uformuj w kulkę, odstaw na deskę posypaną mąką. Tak postępuj ze wszystkimi pączkami, przykryj je ściereczką i odstawi do wyrośnięcia na jakieś 30 min. W garnku o średnicy 26 cm rozgrzej olej (lub jeszcze lepiej smalec) do temperatury około 170-175°C (to taka temperatura, że jak wsadzimy do smalcu patyczek do szaszłyków to ładnie się będzie smażył czyli szybko lecą z niego pęcherzyki powietrza ). Pączki smaż na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony i przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Gotowe

Zdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów