Klasyczna panna cotta w nowym wcieleniu

Zdjęcie - klasyczna panna cotta w nowym wcieleniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato... uwielbiam, ale nie ze względu na wysokie temperatury, lecz na obfitość owoców i warzyw zarówno w ogrodzie jak i na sklepowych półkach, gdzie kuszą swą niską ceną w sam raz do przetworów. Po udanym urlopie w Bieszczadach czas na pierwszy zbiór malin. Owoców cała masa więc wykorzystałam je na kilka sposobów. Maliny poszły do dżemu, ciasta i na pyszny deser- panna cotta. Maliny ze swym lekko kwaśnym smakiem idealnie komponują się ze słodyczą śmietankowo- waniliowej masy. Zapraszam na przepis z moją lekką modyfikacją podania.
Zdjęcie - klasyczna panna cotta w nowym wcieleniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (4 sztuki)

MUS MALINOWY: 0,75 litra malin, 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 1 łyżka cukru pudru,
MASA: 300 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki żelatyny w proszku, laska wanilii, 80 g cukru


Przygotowanie: Deser najlepiej wykonać kilka godzin przed podaniem tak by mógł dobrze zgęstnieć. Na początek przygotowujemy żelatynę do musu malinowego, 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach lekko ciepłej wody. Maliny miksujemy, dodajemy cukier puder ciągle miksując. na koniec dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Przygotowujemy wysokie szklanki, wykładamy mus do szklanek na ok 1/3 wysokości. Szklanki układamy na formę do muffinek i delikatnie przechylamy. Razem z formą wkładamy do lodówki. Gdy mus ładnie stężeje przygotowujemy drugą warstwę. Do garnka wlewamy śmietankę i mleko, przekrawamy wanilię i wyskrobujemy nasionka, wrzucamy je razem z wanilią do gotującej się śmietany. Następnie dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Rozpuszczamy 3 łyżeczki wanilii tak samo jak poprzednio i dodajemy do śmietanki. Studzimy. Gdy śmietanka wystygnie, delikatnie wylewamy do szklanek (wylewałam po łyżce i po ściance szklanki tak by nie zniszczyć warstwy malinowej). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej podawać schłodzone. Smacznego! LuLa Zdjęcie - klasyczna panna cotta w nowym wcieleniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - klasyczna panna cotta w nowym wcieleniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Waniliowa panna cotta z sosem malinowym
5

Waniliowa panna cotta z sosem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Panna cotta z malinami
6

Panna cotta z malinami

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia
1

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
1

Jaglanka kokosowa a'la Raf…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowa czekolada z orzechami
1

Domowa czekolada z orzechami

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Proteinowe irysy bez cukru
1

Proteinowe irysy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku