Mufinny świąteczne z suszonymi owocami
260 g mąki pszennej
130 g białego cukru - może być trzcinowy jasny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka drobnej soli
skórka starta z pomarańczy
sok z pomarańczy - jakieś 175 ml
60 g bezsmakowego oleju
1 duże, rozbełtane jajko
ok. 250 g żurawin, moreli i daktyli albo innych suszonych owoców
posiekane drobno orzechy wymieszane z cukrem i cynamonem do posypania
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce. Dodałam startej skórki pomarańczowej.
Następnie, po kolei dodałam: olej, jajko i sok z pomarańczy. Wymieszałam - ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Nie trzeba go dokładnie mieszać i wyrabiać. Mogą (powinny) zostać grudki. Następnie stopniowo dodałam owoce - delikatnie mieszając szpatułką by nie rozgnieść owoców.
Przełożyłam masę do foremek na muffiny.
Każdą porcję posypałam orzechami z cukrem i cynamonem.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C - przez 20 minut.