Ciastka dietetyczne, zdrowe - pełne błonnika, witamin i minerałów. Nie są tak wilgotne jak te na musie jabłkowym, ale smakują równie dobrze i równie szybko znikają :)
Przepis na pyszne chrupiące ciasteczka który dziś przedstawiam niezmiennie przypomina mi o latach dzieciństwa. Lekko orzechowy smak uprażonych ziaren sezamu, słodycz karmelu z brązowego cukru i lekka słoność soli kryjąca się gdzieś z tyłu.
Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii.
Nie jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak czekolada, płatki kukurydziane, miód. Są naprawdę wyjątkowe. (...) Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D
Pyszne bułeczki z kokosowym budyniem, polane lukrem. Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu, to pieczone pączki kokosowe - dla mnie super ! Mam nadzieję, że i Wam posmakują :-)
Pyszne batoniki z płatków owsianych, słodkie dzięki bananom, suszonym morelom i daktylom, z chrupiącymi migdałami w płatkach. Nie zawierają dodatku tłuszczu ani cukru, a mimo tego smakują świetnie!
Nazwałam sobie ten wypiek drożdżówkami, chociaż drożdży nie zawierają. Po prostu są dla mnie czymś w rodzaju słodkich bułek w sam raz do zabrania do pracy, lub na podwieczorek.
Tym razem moje ciastka owsiane pozbawione są cukru, białej mąki, masła i wzbogacone o otręby owsiane i pszenne. Mniej kalorii wiecej zdrowszych składników To moja kolejna propozycja / ......ostatnio piekłam ciastka owsiane z żurawiną tutaj/ na ciastka z dodatkiem płatków owsianych , a tych propozycji będzie stopniowo przybywać , ponieważ ciastka owsiane weszły do mojego menu na stałe
Zdecydowałam, że tym razem upiekę marchewkowo- dyniową, wersję ciasteczek owsianych. Zrezygnowałam z dodatku tłuszczu oraz zbędnego cukru, a ciasteczka dosłodziłam naturalnym miodem i rodzynkami.
Jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i jakie jadłam! Ciastka bez mąki, tłuszczu, cukru czy sztucznych dodatków. Całkowicie naturalne, zdrowe i mega pyszne! Słodkie, chrupiące, delikatne... Zawierają jedynie zdrowe składniki: płatki owsiane, orzechy, żurawinę i pestki. Mega dawka witamin i składników mineralnych w jednym ciasteczku. Mają jeden minus - nie sposób się od nich oderwać!
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na batoniki bakaliowe - bez mąki, cukru i tłuszczu. Batoniki są bardziej wilgotne i miękkie, ale równie uzależniające... Polecam :)
W miniony weekend miałam udać się w góry, tak więc zaplanowałam pieczenie pożywnych, owsianych ciastek na drogę. Co prawda wyjazd nie doszedł do skutku, ale ciastka powstały! Nie dość, że zdrowe to możemy do woli przebierać w dodatkach, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą,
Efekt: wizualny – niepozorny. Smakowy – niesamowity - mega chrupiąca kokosowa słodycz z lekką słoną nutą, zwieńczona czekoladą. Idealnie pasuje do nich niemieckie określenie mega knusprig! Zdecydowanie polecamy jako odmianę od twix-ów, marsów, snikersów itp. sztucznych wytworów:)
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.