Zdrowe batoniki owsiane słodzone bananami i suszonymi owocami
Jak zwykle konieczność wykorzystania bardzo dojrzałych bananów poskutkowała znalezieniem kolejnego ciekawego przepisu;) I to bardzo ciekawego - na pyszne batoniki z płatków owsianych, słodkie dzięki bananom, suszonym morelom i daktylom, z chrupiącymi migdałami w płatkach. Nie zawierają dodatku tłuszczu ani cukru, a mimo tego smakują świetnie! Poza tym nie obawiajcie się, że same banany nie skleją wszystkich składników. A jeśli wolicie, by były słodsze, możecie dodać więcej daktyli lub innych owoców. Dla mnie były w sam raz, idealne na przekąskę do zabrania albo na śniadanie. Na pewno jeszcze poeksperymentuję z tym przepisem, bo może być bazą dla innych połączeń smakowych.
Batoniki owsiane słodzone bananami i suszonymi owocami - 3 banany (bez skórki 400g) - 350g płatków owsianych ("górskich") - 85g suszonych daktyli - 70g suszonych moreli - 40g migdałów w płatkach+do posypania - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka esencji migdałowej - 1 łyżeczka esencji waniliowej
Banany dokładnie rozgnieść. Dodać drobno pokrojone daktyle i morele, lekko pokruszone płatki migdałowe i pozostałe składniki. Starannie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 17x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając masę do dna. Posypać płatkami migdałowymi i wcisnąć je lekko. Piec w temperaturze 180 st. C przez 30-35 minut. Po ostudzeniu pokroić na niewielkie batoniki.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut Liczba sztuk: 12 Kaloryczność jednej sztuki: 190 kcal