Batoniki z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym bez pieczenia
Nie jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak czekolada, płatki kukurydziane, miód. Są naprawdę wyjątkowe. Żeby je przygotować, piekarnik nie jest potrzebny i to jest ich niezaprzeczalna zaleta. Płatki kukurydziane nadają im chrupkość, a miód niesamowity aromat. Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D
Batoniki z płatkami kukurydzianymi
i masłem orzechowym
- 160g masła orzechowego
- 160g miodu (ew. mniej)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 100g płatków kukurydzianych
- 80g wiórków kokosowych
- 60g ciemnej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju
W małym rondelku stopić masło orzechowe i miód, mieszając.
Zdjąć z ognia i wmieszać esencję waniliową i migdałową.
W dużej misce wymieszać płatki kukurydziane
i zmiksowane w blenderze lub zmielone wiórki kokosowe.
Dodać masło orzechowe z miodem i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do kwadratowej formy o boku 21cm wyłożonej papierem.
Dokładnie wyrównać, mocno przyciskając masę.
Przełożyć do lodówki do wystudzenia i zestalenia.
Roztopić czekoladę razem z olejem i posmarować nią batoniki.
Schować z powrotem do lodówki, a przed podaniem pokroić na prostokąty.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal