Ciastka owsiane z rodzynkami, słonecznikiem i pestkami dyni
W miniony weekend miałam udać się w góry, tak więc zaplanowałam pieczenie pożywnych, owsianych ciastek na drogę. Co prawda wyjazd nie doszedł do skutku, ale ciastka powstały! Nie dość, że zdrowe to możemy do woli przebierać w dodatkach, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą,
Składniki (4 blaszki): 150g mąki pszennej, 200g masła, 120g cukru, jajko, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200g płatków owsianych,
Dodatki 20g ziaren słonecznika, 20g pestek dyni, 40g rodzynek
Do miski wrzucamy mąkę, masło, cukier, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Całość przez chwilę ugniatamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, rodzynki, pestki dyni i zagniatamy aż wszystko się połączy. Z masy tworzymy małe kuleczki i rozpłaszczamy je. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w dużych odstępach) i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok.15 minut. Ciastka pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce.