Dietetyczne, a zarazem pyszne, chrupiące i słodkie ciasteczka, które smakowo nie ustępują pełno słodkim i pełnotłustym słodkościom:) To również świetna, zdrowsza alternatywa, dla dbających o linię;) A my je zjadamy, bo uwielbiamy!:)
Bez tłuszczu, bez cukru, z suszonymi owocami, ziarnami, orzechami i płatkami owisanymi. Podbiły serca naszej rodzinki i na stałe wejdą do naszego "ciasteczkowego" menu i raczej długo żaden tego typu wypiek z podium ich nie zrzuci:)
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!
Nie mam co prawda do niego cierpliwości, więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni, ale jeśli już, to staram się z niego stworzyć wypieki, które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.
olejna porcja owsianych ciasteczek, tym razem wzbogaconych o dodatek orzeszków ziemnych i gorzkiej czekolady. Część płatków owsianych zastąpiłam domowa granolą.....
Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz.
Drożdżówki z makiem to takie wspomnienie szkolnych lat. Miałam chęć je odtworzyć w domu, bo oczywiście kupić drożdżówki to nie problem, jednak takie robione w domku dopiero mają smak i zapach! I te właśnie takie były - fantastycznie pyszne, mięciutkie i pachnące.