Batoniki kokosowe z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym

Batoniki kokosowe z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym
Przygotowaliśmy te ciasteczka posiłkując się przepisem Tyny z bloga In cooking we trust ponieważ:
- zwykłe płatki kukurydziane (w przeciweństwie do płatków smakowych) zalegają nam dość długo w szufladach, - masło orzechowe z uwagi na słoną nutę, nie jest przez dzieci akceptowane i stoi i czeka, aż ktoś się nad nim zlituje, - wiórki kokosowe i czekolada zawsze są pod ręką, - nie wymagają pieczenia, - strasznie chciało się nam coś słodkiego :)

Efekt: wizualny – niepozorny. Smakowy – niesamowity - mega chrupiąca kokosowa słodycz z lekko słoną nutą zwieńczona czekoladą. Idealnie pasuje do nich niemieckie określenie mega knusprig! Zdecydowanie polecamy jako odmianę od twix-ów, marsów, snikersów itp. sztucznych wytworów:)

Zdjęcie - Batoniki kokosowe z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Batoniki kokosowe z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 160g masła orzechowego - 100 g syropu z agawy - 60g miodu - 1 laska wanilii - 100g płatków kukurydzianych - 80g wiórków kokosowych - 100g ciemnej czekolady - 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Przygotowanie: Masło z miodem i syropem rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać wiórki oraz zmiksowane blenderem wiórki kokosowe (blenderem). Wymieszać składniki sypkie z mokrymi. Przełożyć do formy keksowej. Wyrównać i odstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić z 1 łyżką oleju czekoladę Po ok. 30 min polać wierzch mega batona czekoladą. Odstawić do stężenia w lodówce na 30-40 min. Po stężeniu pokroić.


Kolejne zamówienia na batoniki już czekają :) Ilość porcji: ok. 8 batonów Czas przygotowania ok. 90 min (łącznie z tężeniem)

Kategorie przepisów