Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem ( na oleju rzepakowym )
Połączenie słodkiego ze słonym – idealne!
Wielokrotnie przekonałam się , że takie nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale nie są.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem.
Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej!
A potem więcej!
I więcej!
I więcej!
Koniecznie musicie spróbować! :D
SKŁADNIKI :
CIASTO:
* mąka – 2 szkl
* olej rzepakowy – 125 ml
* jajko – 2 szt
* cukier – 1 szkl
* mleko – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
KREM :
* mleko – 400 ml
* olej rzepakowy – 125 ml
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 2 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* krakersy – 200 g
SOLONY KARMEL:
* masło – 150 g
* brązowy cukier – 0,5 szkl
* cukier drobny – 0,5 szkl
* miód prawdziwy – 100 ml
* śmietana 30% – 250 ml
* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.
Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.
Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.
Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.
KREM :
250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.
Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.
Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.
Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy solony karmel.
SOLONY KARMEL :
Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.
Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.
Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.
Smacznego!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.