Ciasto kolorowe ze śmietany

Ciasto kolorowe ze śmietany

Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Scroll down for English
Siedziałam wygodnie na miejscu pasażera. Kierowca zaparkował samochód i wyszedł, zostawiając mnie samą. Nagle do moich drzwi podbiegł chłopiec. Na oko siedmioletni. Popatrzył na mnie i zaczął robić głupie miny. W odpowiedzi uśmiechnęłam się i przykleiłam nos do szyby, całkowicie go rozpłaszczając. Chłopiec zaczął się śmiać i szarpnął za klamkę otwierając moje drzwi. Chłopiec: Dzień dobry! Ja: Dzień dobry. Koło chłopca pojawiła się urocza, o głowę od niego niższa dziewczynka. Dzieci z uśmiechami na twarzyczkach zmierzyły mnie wzrokiem od stóp do głów. Oczy chłopca zatrzymały się na moim ramieniu. Chłopiec: Ale ma Pani dużo pieprzyków! Ja: Dużo? Chłopiec: Raz, dwa, trzy… Baaaardzo dużo! Pani musi mieć chyba ze sto lat! Nie mogłam powstrzymać śmiechu. No to rzeczywiście chyba mam dużo tych pieprzyków…
A dzisiaj ciasto, które powinno posmakować wszystkim dzieciom. Tym małym i tym dużym.
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: · 1l śmietany 18% · 210g cukru · 5 łyżeczek żelatyny · skórka otarta z 1 cytryny · sok z 1 cytryny · 2 łyżki kakao · 1 łyżeczka esencji waniliowej · 1 paczka galaretki z owoców leśnych · 1-1,5 szkl. świeżych jagód
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje uzupełnić szklankę wrzącą wodą i dobrze rozmieszać. Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i zmiksować. Śmietanę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny. Tortownicę o średnicy ok. 21 cm obłożyć od zewnątrz folią aluminiową. Wylać do formy warstwę waniliową i wstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby trochę stężała. Następnie wylać masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Na koniec wylać masę cytrynową i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę i odstawić, żeby zaczęła tężeć. Kiedy galaretka będzie lekko tężała wylać ją na ciasto. Do galaretki wsypać jagody tak, żeby pokryły cały wierzch i wstawić do lodówki na minimum 2h.
Smacznego!
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kolorowe ze śmietany / Colorful cake from sour cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
In English:
I was sitting comfortably in the passenger seat. The driver parked the car and walked out, leaving me alone. Suddenly, next to my door appeared little boy. He was about seven years old. He looked at me and started making silly faces. In response I smiled and sticked my nose to the window, completely flattening it. The boy started laughing and pulled the handle to open my door. Boy: Good morning! Me: Hello. Next to the boy appeared charming, a head shorter than him girl. Kids, with smiles on their little faces looked at me from head to toe. The boy's eyes stopped on my shoulder. Boy: You have a lot of moles! Me: A lot? Boy: One, two, three ... soooo many! You must have like a hundred years! I could not stop laughing. Well, actually I think I have a lot of these moles ...
And today a cake, that all kids should like. These small and these bigger.
Ingredients: · 1l sour cream 18% · 210 g sugar · 5 teaspoons gelatin · zest from 1 lemon · juice from 1 lemon · 2 tablespoons of cocoa · 1 teaspoon of vanilla extract · 1 packet of strawberry jelly powder · 1-1,5 cups fresh blueberries
Dissolve gelatin in ½ cup of cold water. When the gelatin swells fill the glass up with boiling water and stir well. Combine gelatin with sour cream, mix and divide into three equal parts. To one add vanilla essence, to second cocoa, and to third add juice and lemon zest. Cake tin with a diameter of about 21 cm wrap outside with aluminum foil. Pour into a form layer of vanilla mass and refrigerate it for about 30 minutes, so it can harden. Then pour the cocoa mass and again refrigerate for 30 minutes. At the end pour lemon mass and refrigerate. Prepare the jelly and set aside to start solidifying. When the jelly is slightly harden pour it on the cake. Place berries in the jelly so that they cover the entire top and refrigerate the cake for at least 2 hours.

Enjoy!

Kategorie przepisów