Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką
Kromka placka, kubek mleka ... i nic mi więcej nie potrzeba !
Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE !
Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !
Składniki
na keksówkę długości około 28cm
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki cukru
1 szklanki letniego mleka
100 g masła
3 jajka
jagody
Kruszonka:
50 g cukru
50 g masła
100 g mąki
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/3 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno mieć dość luźną konsystencję.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Zimne masło pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką.
Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut.
Smacznego !