Smikrs z orzechami ziemnymi
Moje dzieci rzadko jadają ciasta z orzechami ale to zrobiło ,,furorę,, nawet na moim mężu który nie jada ciast czekoladowych... Chyba niema osoby która by się nie skusiła. Ciasto jest słodkie, czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami z lekką słonością i polane czekoladą - choć najlepsze po dwóch - trzech dniach... ale czy ktoś tyle wytrzyma oto jest pytanie , polecam.
Na ciasto :
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek wody
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Cukier, masło, kakao, ekstrakt, wodę podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści - wystudzić. Do przestudzonej masy wbić żółtka - połączyć oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.Piec ok 60 minut 180 C do tzw suchego patyczka.
Do nasączenia
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy cytryny
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier dodać sok z cytryny i nasączyć upieczone ciasto.
Masa :
- 450 g masy korówkowej
- 400 g masła orzechowego( z orzeszków ziemnych )
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 200 g orzeszków ziemnych bez soli
Ponadto :
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Masę krówkową posmarować ciasto robiąc przerwy i zostawiając miejsce na masło orzechowe tak aby pokryć całe ciasto - odstawić.
Patelnię rozgrzać na gazie bez tłuszczu i uprażyć orzeszki aż się zrumienią - wystudzić. Przestudzone orzechy wysypać na ciasto i lekko wcisnąć w karmel. Następnie każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać tworząc paski - zostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego
Przepis dostałam od koleżanki Kamili za co dziękuję, trochę zmodyfikowany.