W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji". Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-) Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!
To jeden z najfajniejszych przepisów na muffiny jakie znalazłam. Nie dość, że z rabarbarem, to na dodatek z kruszonką... są słodkie, kwaśne i chrupiące.
Kolejne, tak lubiane przeze mnie ciasto drożdżowe, tym razem z rabarbarem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz. Drożdżowiec rabarbarowy bierze udział w akcji "Rabarbarowe wypieki" :-)
W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!
W ramach sezonu rabarbarowego zrobiłam ciasto, o którym nie pomyślałabym, że smakuje tak wspaniale. Tu wszystko jest fantastyczne. Kruchy spód z kruszonki-rewelacja. Masa z żółtek i śmietanki z pieczonym rabarbarem-pyszota. I do tego lekka beza, u mnie ozdobiona zielonymi wiórkami kokosowymi.
Świetny przepis :-) Znalazłam go na blogu Strawberries from Poland :-) Trochę go zmieniłam, bo zabrakło masła na kruszonkę, a że były Zielone Świątki i nawet Żabka pod domem była zamknięta to jest jak jest.
Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to ciasto z rabarbarem na cieście francuskiemCiasto wyszło pyszne, wilgotne, lekko kwaskowe, jednocześnie śmietankowe, a jeszcze ta kruszonka...Dałam tylko więcej śmietany - 600g.
Delikatna szarlotka z bitą śmietaną to bardziej tucząca wersja szarlotki, ale jakże pyszna. Kupiłam kiedyś taką szarlotkę w cukierni i postanowiłam, że zrobię mniej więcej taką samą.
Jak co roku w sezonie jagodowym piekę jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami dla mojej rodzinki:-) Z tego przepisu wychodzą 2 duże, pełne talerze jagodzianek! Najlepiej smakują świeżo wyjęte z piekarnika.
Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!
Sorbet brzoskwiniowy to moja pierwsza propozycja do "LODOWEJ AKCJI". Delikatny sorbet pełen witamin, który smakuje szczególnie podczas upałów, chłodzi i orzeźwia, polecam!
Długo mnie nie było...Tak długo, jak długo nie mieliśmy stałego łącza (niech żyje TPSA !!! - 2 miesiące trwała instalacja łącza...) A wpis dotyczy jagodzianek. Rok temu pojawiły się na wielu blogach, nie u nas - a szkoda :)Od kiedy pierwszy raz je upiekłam, piekę je co drugi dzień . Przepyszne...Już niedługo :(