Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski

Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski
Zdjęcie - Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj pierwsze urodziny naszego bloga :)Z tej okazji przepyszny sernik.
Sernik pokazała Janie na forum CinCin.Sernik równiuteńki, wysoki, bardzo wilgotny - przepyszny.
1 kg sera tłustego - dałam wiaderkowy1 kostka masła - 200g1 szklanka cukru10 jaj - 10 żółtek i 8 białek1 budyń waniliowy Winiar - dałam innyRodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały (bez łupinki) - u mnie rodzynki, skórka i żurawinaZapach arakowy (kilka kropel)
sposób przygotowaniaKolejność prac (bardzo istotna)
Zdjęcie - Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ser przekręcić w maszynce 2 razy - pominęłam :)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser,wsypać do masy suchy budyń, dodać zapach arakowy i bakalie. Wymieszać składniki na gładką masę.Włączyć piekarnik i podgrzać do 280 stopni C (ja podgrzałam do 230 stopni).Ubić 8 białek na bardzo sztywna pianę.Szybko dodać do sera połowę piany i delikatnie z nim wymieszać, następnie dodać resztę piany i też połączyć ją z masa serową - nie doczytałam - dałam całą na raz.Natychmiast wyłożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy - nie smarowałam, wyłożyłam dno papierem.Od razu włożyć tortownicę do bardzo rozgrzanego piekarnika i piec w wysokiej temperaturze przez 5 minut.Teraz maksymalnie zmniejszyć grzanie, aby temperatura spadła i ustaliła się na wartości ok. 180-200 stopni C.W tej temperaturze piec sernik jeszcze przez minimum 45 minut, do zrumienienia wierzchu.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Teraz uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Sernik wyrósł mocno ponad brzegi tortownicy, mocno popękał, skubałam brzegi, które wywinęły się na zewnątrz :)Ostrożnie wyjąć tortownicę i przykryć ją z wierzchu deską do krojenia. Przytrzymując lewą ręka deskę energicznie odwrócić sernik „do góry nogami”, tj. spodem do góry i tak go pozostawić na desce do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na balkonie. Chłodny sernik można już swobodnie odwrócić, polukrować i ozdobnie udekorować wierzch owocami kandyzowanymi.Zdjęcie - Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowe informacjePorcja jest obliczona na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Aby ten sernik był prawdziwie efektownym tortem warto wykonać go z półtorej porcji, tj. z 1,5 kg sera, 15 jaj itd ... w tortownicy 28-centymetrowej.
Smacznego :)
Zdjęcie - Urodziny i sernik nie opadający prawdziwie królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów