Ciasto mocno cytrynowe
Cytrynowe ciasta są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z dodatkiem cytrynowego lukru jeszcze lepsze. Takie bardzo lubimy. To ciasto szybko się robi i szybko znika. Jest bardzo smaczne, fajnie nasiąka lukrem. Koniecznie musicie skosztować. Ja zrobię je na pewno ponownie i to może już niedługo :).
Przepis z blogu Mniam...mniam.
Składniki:
*3 duże jajka
*1 1/2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 szklanki cukru
*3/4 kostki miękkiego masła
*2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
*skórka z 2 cytryn
*sok z połowy cytryny
lukier
*sok z 2 cytryn
*1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Formę keksówkę 9x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Kiedy ciasto jest upieczone chwilę je studzimy.W międzyczasie należy zrobić lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.
Ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym.
Smacznego :)