Ciasto marchewkowe przekładane kremem
To nie pierwsze ciasto marchewkowe na blogu - było już z kremem, było bez, była też zdrowsza wersja marchewkowo-bananowa. Jednak, gdy kilka dni temu, Paulinka - z bloga Moja Pasja Smaku -poczęstowała mnie kawałkiem (a nawet dwoma!!!) tego pysznego ciacha, nie mogłam nie wypróbować przepisu. Tak mi posmakowało, że wybrałam je na mój mały-wielki powrót do pieczenia - przez mój wyjazd oraz aklimatyzację "po" tak się złożyło, że to moje pierwsze upieczone ciasto od trzech miesięcy! Szaleństwo :) Pora ponownie się rozkręcić w ciastach.
Samo ciasto? Najlepsze! Wilgotne, ale i lekkie. Samo w sobie mięciutkie, ale wypełnione chrupiącymi orzechami i soczystymi kawałkami ananasa. Dodatkowo przełożone aksamitnym kremem śmietanowym - obłęd :)
Składniki na ciasto: przepis na cisto z blogu Moje Wypieki; podaję z moimi małymi zmianami
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki - 3 plasterki)
- 1 szklanka marchewki, startej na średnich oczkach
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (160 przy termoobiegu)
Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, przyprawę oraz sól. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Płyn przelać do suchych składników, przemieszać, po czym dodać marchewkę, znów wymieszać, orzechy i ponownie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać w masę kawałki ananasa.
Pieczenie: Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie umieścić w niej ciasto, lekko wyrównując powierzchnię. Piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko wystudzić w formie, a następnie wyjąć z niej i studzić już na kratce.
Składniki na krem: moja wariacja
- 300 g serka śmietankowego o wysokiej zawartości tłuszczu, np. philadelphia, turek
- 3 łyżki masła, koniecznie w temp. pokojowej (ok. 70-80 g)
- pół szklanki cukru pudru
Składniki umieścić w mikserze/blenderze i utrzeć na gładką masę.
Przekładanie: Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, po czym przełożyć część kremu na spód ciasta, przykryć go drugim blatem i na koniec rozsmarować na nim pozostałą część kremu. Ciasto ozdobić orzechami włoskimi, można delikatnie oprószyć cynamonem.