Waniliowa babka z ricottą

Waniliowa babka z ricottą

Zdjęcie - Waniliowa babka z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele wskazuje na to, że upiekę ją  niedługo kolejny raz- na Wielkanoc. Bo jest szybka w przygotowaniu, naprawdę pyszna, bardzo wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Wszystko to za sprawą dużej ilości ricotty, delikatnego włoskiego serka.

Zdjęcie - Waniliowa babka z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam do niej pastę waniliową, ale możecie wzbogacić smak babki np. otartą skórką cytryny, a wierzch ozdobić lukrem (np. takim przygotowanym na bazie soku z limonki).

Zdjęcie - Waniliowa babka z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Waniliowa babka z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Waniliowa babka z ricottą

Agata, 10 marca 2014

Zdjęcie - Waniliowa babka z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z ricottą i cukrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka oraz wanilię.

Dodaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól), dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (proponuję krupczatkę). Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów