Eklerki
Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego.
Składniki:1 szklanka mąki
50 g masła
3/4 szklanki wody
3 jajka
szczypta soli
cytryna
300 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy)
+ tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
Krem budyniowy Jak zrobić eklerki?Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka.
Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ).
Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta.
Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 230 stopni przez około 25 minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki będą zupełnie upieczone, ponieważ mogą upaść.
Gotowe eklerki odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób to więcej kremu na ciastkach ;)
Na koniec eklerki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą – nie powinna być już gorąca, ale ciągle jeszcze musi być płynna.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)