Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia

Są takie przepisy, które warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, warto się nimi dzielić, warto o nich pamiętać. Ten przepis jest moją małą improwizacją, choć wzorowałam się na najlepszym, bo od samej Ćwierczakiewiczowej.
Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6. Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.


Zdjęcie - Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 20 sztuk orzechów włoskich

Przygotowanie:
  • masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i pogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła, zostawiamy do delikatnego wystygnięcia
  • przekładamy do michy miksera i przez chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • wsypujemy mąkę cały czas miksując
Zdjęcie - Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • do zimnego mleka dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do ciasta cały czas miksując
  • dodajemy jajka i kiedy ciasto jest już idealnie wyrobione już na najmniejszych obrotach dokładamy orzechy
Zdjęcie - Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • cało ść przekładamy do suchej miski, szczelnie owijamy folią i... cdn :)

Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20

Kategorie przepisów

Podobne przepisy