Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia
Są takie przepisy, które warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, warto się nimi dzielić, warto o nich pamiętać. Ten przepis jest moją małą improwizacją, choć wzorowałam się na najlepszym, bo od samej Ćwierczakiewiczowej.
Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6. Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
Przygotowanie:
Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20
Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6. Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- około 20 sztuk orzechów włoskich
Przygotowanie:
- masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i pogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła, zostawiamy do delikatnego wystygnięcia
- przekładamy do michy miksera i przez chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej masy
- wsypujemy mąkę cały czas miksując
- do zimnego mleka dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do ciasta cały czas miksując
- dodajemy jajka i kiedy ciasto jest już idealnie wyrobione już na najmniejszych obrotach dokładamy orzechy
- cało ść przekładamy do suchej miski, szczelnie owijamy folią i... cdn :)
Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20