Pepparkakor (pierniczki)
PDF Button
Cieniutkie pierniczki, na które przepis pochodzi ze Szwecji. Są cieniutkie, chrupiące i bardzo aromatyczne. Są bardzo popularne, można je zjeść np. w Ikei. Polecam także na choinkę, pamiętajcie by wykrawać dziurkę słomką przed pieczeniem. Do jedzenia nadają się od razu, jednak najlepiej smakują po około 2-3 tygodniach ale można je przechowywać znacznie dłużej. Ta receptura jest kompilacją przepisów z Moich Wypieków oraz ze strony sweden.se.
W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i melasą, ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, mąkę, sól, dodać jajko, dodać zawartość garnuszka. Wyrobić ciasto początkowo mikserem a potem ręcznie aby stworzyła się jedna plastyczna kula. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny (ekspresowo w zamrażarce 30minut).
Ciasteczka trzeba rozwałkować cienko, dlatego najlepiej robić to bezpośrednio na blaszce, wałek należy lekko oprószać mąką. Wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec około 8 minut. Uważać przy zdejmowaniu z blaszki ponieważ są jeszcze bardzo mięciutkie. Studzić na kratce.
Smacznego!