Orzechowa kostka
Przepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Mieszamy mąkę oraz sodę i przesiewamy. Tworzymy kopkę z zagłębieniem, do którego wrzucamy pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy, dzielimy na 2 części, wałkujemy i wykładamy na brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jedną z nich wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut, aż ciasto uzyska miodowy kolor.
Masa orzechowa
Orzechy kroimy i smażymy wraz z masłem, cukrem oraz miodem na złoty kolor. Ciepłe rozprowadzamy na drugim cieście. Pieczemy w 180 st. C przez 20 - 30 minut, aż się zarumieni.
Masa budyniowa
Rozprowadzamy obie mąki w mleku i gotujemy budyń. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Masło i cukier puder ucieramy w makutrze. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu ciągle ucierając. Na koniec wlewamy alkohol.
Masę wykładamy na blat bez orzechów i równo ją rozprowadzamy. Następnie przykrywamy blatem z orzechami i lekko dociskamy. Pozostawiamy na 1 dzień, aby ciasto nasiąknęło masą. Ciasto powinno być schłodzone przed podaniem.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 450 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki miodu
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 200 g orzechów
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 kostka masła
- 200 g cukru pudru
- 1/2 l mleka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki tortowej
- kieliszek spirytusu
Przygotowanie
Ciasto
Mieszamy mąkę oraz sodę i przesiewamy. Tworzymy kopkę z zagłębieniem, do którego wrzucamy pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy, dzielimy na 2 części, wałkujemy i wykładamy na brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jedną z nich wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut, aż ciasto uzyska miodowy kolor.
Masa orzechowa
Orzechy kroimy i smażymy wraz z masłem, cukrem oraz miodem na złoty kolor. Ciepłe rozprowadzamy na drugim cieście. Pieczemy w 180 st. C przez 20 - 30 minut, aż się zarumieni.
Masa budyniowa
Rozprowadzamy obie mąki w mleku i gotujemy budyń. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Masło i cukier puder ucieramy w makutrze. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu ciągle ucierając. Na koniec wlewamy alkohol.
Masę wykładamy na blat bez orzechów i równo ją rozprowadzamy. Następnie przykrywamy blatem z orzechami i lekko dociskamy. Pozostawiamy na 1 dzień, aby ciasto nasiąknęło masą. Ciasto powinno być schłodzone przed podaniem.
Smacznego !