Sernik robi się bardzo szybko, więc już po kilkunastu minutach ciasto wylądowało w piekarniku.(...) Z kuchni zaczął rozchodzić się zapach pieczonego sernika. Prawdziwa chwila relaksu. Chwila przyjemności.
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne, które wypieka się już od czasów średniowiecznych. Charakterystyczny kształt tego ciasta ma nawiązywać do pieluszek małego Jezusa. Za „stolicę” tego ciasta uważa się Drezno. Początkowo Stollen nie zawierało masła, gdyż w czasie adwentu używanie go było zabronione. Dopiero gdy Saksonia stała się protestancka, do Stollen zaczęto dodawać masła, co nadało ciastu lepszy smak i zapach.
Lembas, czyli chlebek elficki. Przeznaczony do zaspkajania głodu w trudach długich podróży. Dostępny już nie tylko w świecie wykreowanym przez Tolkiena :)
Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie. Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)
Ciacho jest po prostu idealne: wilgotne, ale nie mokre, strukturę ma wspaniałą, świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami.
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Na święta Bożego Narodzenia zrobiłam tak duży zapas bakalii, że jeszcze do tej pory je mam. Dlatego postanowiłam zrobić z nich użytek i wykorzystać je do keksu. (...) Mój keks, dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii wspaniale pachnie i na pewno nie wyczujecie w nim proszku do pieczenia.
Co tu dużo mówić – smakował bosko. To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kremowych serników, jakie jadłam. Jest w ścisłej czołówce. A co najważniejsze, solenizant również rozpływa się w zachwytach ;)
Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami... Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale.
Święta, święta, a po świętach pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika, który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością i tym, że rozpływa się w ustach. Genialny przepis na rewelacyjny sernik, z którego powtórka już wkrótce:)
Gotowe ciasto jest smaczne, przypomina w smaku bardzo gęsty budyń robiony na prawdziwej czekoladzie. Dodatek orzechów włoskich świetnie urozmaica strukturę. Przyznam, że chociaż szału to ciasto nie robi (jadałam lepsze), to warto je upiec dla samej frajdy.
Lubicie daktyle ? Przyznam się, że ja nie przepadam. Ale w cieście to zupełnie co innego. A jeśli to ciasto ma jeszcze do tego na wierzchu kokosową posypkę, wtedy na pewno nie trzeba mnie do niego przekonywać :-)